Švédská ředkev
Publikováno 25.01.2011 v 19:24 v kategorii Býlí na pastvině, přečteno: 806x
Myslíte si, že se mi povedlo objevit nějaký nový druh zeleniny? Tak to jste vedle. Jedná se totiž o úplně obyčejný tuřín. Možná znáte jednu počítačovou hru o koních, ve které je možno sbírat tuříny a krmit jimi koně (Star stable). Hra i tato kořenovka pocházejí ze Švédska. Tuříny jsou neobyčejně odolné, nenáročné a velice chutné. Obsahují velké množství vlákniny, vápníku, vitaminů B, C a antioxidantů. Působí močopudně, předchází vzniku rakoviny v oblasti trávicího traktu. Zvláštní chuť a vůně je podmíněna silicemi. Koně mají rádi, když jim celý důkladně umytý tuřín necháme volně ve žlabu. Berou jej jako pochoutku. Zabijí tím svůj volný čas, který by mohli věnovat pěstování stájových zlozvyků. Zpočátku ho mohou odmítat, ale zcela určitě jim zachutná. V dávných časech se všechen dobytek dokrmoval tuříny, bylo ho hojněji než trávy! Proto byl považován a asi stále je za jídlo chudých. Lidé dávají přednost bramborám, ale tuřín je zdravější, dietnější a mnohem chutnější než nějaké kobzole!

- 750 g tuřínu, oloupaného a nakrájeného na měsíčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 lžíce čerstvých rozmarýnových lístků
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, oloupaného
1.Předehřejte troubu na 220 °C. Dejte do zapékací nádoby tuřín, olej, 40 g parmazánu a rozmarýn. Osolte, opepřete, promíchejte a rozprostřete do jedné vrstvy.
2. Posypte zbylým parmazánem, poklaďte máslem a česnekem. Pečte v troubě 30–35 minut do zlatohněda a dokřupava. Během pečení jednou obraťte.
recept: www.apetitonline.cz
Olivia Larsson
Komentáře
Celkem 0 komentářů